Domowa musztarda? To banalnie proste!

Domowa musztarda daje dużo radości z robienia, ale jest też oszczędna i szybka. Możesz zrobić własną musztardę w domu tanio i w zaledwie kilka minut. W przeciwieństwie do musztardy kupionej w sklepie, domowa musztarda kosztuje grosze za porcję i prawie w ogóle nie zajmuje miejsca. Jeśli szukasz oszczędności, domowe musztardy to świetny wybór! Tutaj pokażemy Ci jak łatwo zrobić domową musztardę w domu, z instrukcjami krok po kroku, które każdy może wykonać. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o domowych musztardach…

Co to jest musztarda?

Musztarda to po prostu przygotowane nasiona gorczycy (lub ziarna gorczycy, jak są również znane), połączone z różnymi innymi składnikami i poddane fermentacji w celu konserwacji. Po zakończeniu fermentacji mieszaninę pozostawia się do wyschnięcia, a następnie pakuje do przechowywania. Musztarda jest jedną z najstarszych przypraw, a archeologiczne dowody na jej stosowanie sięgają 7000 r. p.n.e. w Chinach. Później odkryto ją we Francji, gdzie była promowana jako lekarstwo na choroby serca.

Jak zrobić domową musztardę

Zrobienie domowej musztardy jest niezwykle proste, a wszystko czego potrzebujesz to nasiona gorczycy i trochę octu. Najpierw namocz nasiona gorczycy w wodzie przez noc lub przez 8-12 godzin. W blenderze połącz wodę i namoczone nasiona gorczycy, wraz z wszelkimi dodatkowymi składnikami, które chcesz dodać, takimi jak olej, czosnek, przyprawy, ziarna gorczycy itp. Zmiksuj składniki, aż będą całkowicie gładkie i przecedź puree przez drobne sito, aby usunąć pozostałe duże kawałki gorczycy. W rondlu połącz mieszankę z nasionami gorczycy z octem i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego i pozwól mieszance gotować się przez godzinę, często mieszając. Pozwól mieszance ostygnąć, przelej ją do słoika i przechowuj w lodówce do 6 miesięcy.

Wariacje na temat musztardy

Istnieje wiele odmian musztardy wykonanych przy użyciu różnych składników, takich jak przyprawy, owoce, a nawet kawa. Są one być może najlepiej używane w małych ilościach w kanapkach, ponieważ mogą szybko przytłoczyć smak chleba.