Jaki jest idealny przepis na syrop na przeziębienie?

Nie wszyscy są w stanie podczas przeziębienia pić kilka razy dziennie tradycyjny syrop z cebuli. Posiekane warzywo zasypane cukrem jest bardzo słodkie, a jego zapach długo utrzymuje się w jamie ustnej, co jeszcze bardziej obniża jego atrakcyjność. Jak to ominąć?

Czy warto skorzystać z wyciskarki?

Jeśli chcemy się pozbyć cukru, ale wciąż mamy nadzieję na skorzystanie z dobroczynnych właściwości cebuli, warto wrzucić ją do wyciskarki. Dzięki takiemu działaniu otrzymamy czysty, esencjonalny sok, który będzie posiadał naprawdę niezłą dawkę elementów wzmacniających naszą odporność. No tak, ale co ze smakiem i zapachem?

Czy cytryna nadaje się na element przepisu?

Sześć małych cebul wrzucanych do wyciskarki przeplatajmy z trzema cytrynami, dwoma łyżkami miodu, dwoma centymetrami korzenia imbiru i ząbkiem czosnku. Cytryna usunie nieprzyjemny zapach i podaruje nam dawkę witaminy C, miód złagodzi ostry smak i zwielokrotni właściwości antybakteryjne, imbir zadziała rozgrzewająco, a czosnek podbije wzmocnienie odporności. Kieliszek dwa razy dziennie przez miesiąc zdziała cuda!