Niezawodny sposób na wykorzystanie grzybów w kuchni

Niezawodny sposób na wykorzystanie grzybów w kuchni

Grzyby występują obficie w lasach strefy umiarkowanej Ameryki Północnej, Europy i Azji. W zależności od gatunku istnieją tysiące odmian, które bardzo różnią się smakiem, teksturą i wyglądem. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Grzyby są również bardzo pożywne i zawierają kilka witamin, a także minerały takie jak potas, cynk i selen. Grzyby są podstawowym pożywieniem od ponad 8000 lat. Wiele kultur używało ich do przygotowania sosów lub gulaszu. Niektóre z najsłynniejszych potraw na świecie zawierają grzyby jako składnik, np. włoskie risotto z grzybami prawdziwymi, chiński kurczak smażony z grzybami shitake lub pikantny sos z czarnych grzybów. Grzyby mogą być uprawiane w domu przy użyciu wspólnego grzyba kuchennego zwanego białym pieczarką. Te domowe grzyby mogą być używane w niezliczonych przepisach zamiast kupować je w sklepie lub na rynku. Dzisiaj zobaczymy, jak łatwo przygotować sos grzybowy przy użyciu białych grzybów guzikowych.

Przygotowanie sosu z grzybów

Potrzebne będą: – Grzyby- 1 szklanka wody – 1 liść laurowy – 1 łyżka nasion gorczycy – 2 łyżki mleka – 1 łyżka masła – 1 szczypta soli – Posiekana pietruszka lub kolendra – Posiekana zielona cebula.

Oczyść grzyby używając wilgotnego ręcznika. Usuń trzon grzybów. Posiekaj grzyby na mniejsze kawałki. Umieść posiekane grzyby w patelni z 1 szklanką wody. Niech grzyby gotują się przez 10 minut. Teraz dodaj liść laurowy, nasiona gorczycy i mleko. Pozwól mieszance gotować się przez kolejne 5 minut. W tym momencie zdejmij mieszankę z ognia i dodaj masło oraz sól. Podawaj sos na ciepło z posiekaną pietruszką lub kolendrą i posiekaną zieloną cebulą jako dekoracją.

Jak zrobić sos grzybowy?

Będziesz potrzebować: – 4 filiżanki grzybów – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – 2 filiżanki mleka – 1 filiżanka wody – 2 łyżki gorczycy – 1 łyżka ghee – 2 liście laurowe – 2 łyżki soli – Posiekana pietruszka lub kolendra – Posiekana zielona cebula.

Najpierw oczyść grzyby i usuń trzony. Posiekaj grzyby na małe kawałki. Na patelni dodaj masło i pozwól mu się rozpuścić. Teraz dodaj mąkę i pozwól jej zbrązowieć przez minutę. Wyłącz kuchenkę i dodaj mleko oraz wodę. Dodaj 2 łyżki nasion gorczycy i pozwól, aby się zagotowały. Teraz dodaj grzyby i pozwól im gotować się przez 5 minut. Teraz dodaj liście laurowe, ghee, sól i posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Wyłącz kuchenkę i pozwól sosowi ostygnąć przez 5 do 10 minut.