Kotlety schabowe – ponadczasowa klasyka gatunku

Kotlety schabowe – ponadczasowa klasyka gatunku

Kiedy myślisz o kotletach schabowych, prawdopodobnie nie myślisz o nich jako o super zdrowym posiłku. Dlatego może być łatwo zapomnieć o korzyściach, gdy jesz swój zwykły kotlet schabowy. Wieprzowina jest doskonałym źródłem białka, a zaledwie trzy uncje zapewniają ponad połowę zalecanej dziennej ilości. Dlatego jedzenie kotleta schabowego od czasu do czasu jest w porządku. Jednak jeśli jesz go znacznie częściej niż to, możesz być lepiej bez niego. Chociaż nie są to najzdrowsze kotlety schabowe na tej liście, nadal są lepsze niż wiele innych. Te wskazówki pomogą zapewnić, że twój następny kotlet schabowy nie jest po wszystkim tak zły:

Jaki jest najlepszy sposób na ugotowanie kotletów wieprzowych?

Najlepszym sposobem na ugotowanie kotletów wieprzowych jest postępowanie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej użyć cyfrowego zegara, aby nie przegotować wieprzowiny. Przegotowanie spowoduje, że wieprzowina będzie twardsza i nie będzie tak smaczna. Jednym z łatwych sposobów na uniknięcie przegotowania wieprzowiny jest użycie cyfrowego timera, aby śledzić, jak długo gotujesz mięso. Jeśli zauważysz, że gotujesz kotleta trochę za długo, wyjmij go zanim będzie całkowicie gotowy. Należy zwracać uwagę na temperaturę wewnętrzną, aby upewnić się, że wieprzowina jest ugotowana w całości, ale nie na tyle, aby była sucha.

Wybierz zdrowe kotlety wieprzowe

Kotlety wieprzowe są bardzo tłuste, więc dobrze jest zacząć od zdrowego. Szukaj kotletów wieprzowych, które są oznaczone jako chude. Są one zazwyczaj marynowane i mają mniej tłuszczu niż inne wieprzowe. Chude kotlety wieprzowe mają zwykle jeden lub dwa gramy tłuszczu nasyconego na porcję. To mniej niż kwota znaleziona w jednym procencie dziennego spożycia tłuszczów nasyconych.

Użyj chudszego kawałka mięsa

Innym sposobem, aby upewnić się, że otrzymasz chudy kotlet wieprzowy jest użycie chudszego kawałka mięsa. Wieprzowina jest często używana do produkcji bekonu, szynki i innych produktów wieprzowych. Wszystkie one są wykonane z brzucha świni. Niestety, brzuch ma dużo tłuszczów nasyconych i to właśnie z niego wieprzowina czerpie swój smak. Aby tego uniknąć, należy używać chudszych części wieprzowiny, takich jak schab, kotlety i kawałki, które nie zostały użyte do produkcji boczku, szynki lub innych produktów wieprzowych.

Zbyt często ludzie myślą, że muszą przesadzić z „sezonowaniem” tradycyjnego schabu. Nie oznacza to, że musisz dodać do kotleta dużo warzyw. Zamiast tego, pomyśl o przyprawach jako o wykończeniu kotleta wieprzowego. Najlepszym sposobem na to jest użycie soli i pieprzu. Sól i pieprz to dwie najstarsze opcje przyprawiania. Sól jest powszechną przyprawą do kotletów wieprzowych, ponieważ pomaga utrzymać je przed zbytnim wysuszeniem. Wieprzowina korzysta również z odrobiny przyprawiania ziołami. Zioła takie jak rozmaryn, szałwia, tymianek i bazylia są bogate w smak, przeciwutleniacze i inne witaminy.