Tortilla to nie tylko tacos!

Tortilla to nie tylko tacos!

Tortille nie służą wyłącznie do robienia uwielbianych, meksykańskich tacos. Te tortille z mąki doskonale sprawdzą się podczas smażenia na chrupiące chipsy, ale również do przygotowania słodkich przekąsek. Sprawdź łatwe przepisy na desery z tortilli, które są idealne, gdy masz ochotę na słodką przekąską, ale nie chcesz przesadzić z węglowodanami.

Czekoladowe tortille

Jeśli uwielbiasz Nutellę i chcesz spróbować jej w zupełnie nowej odsłonie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Tortille z chipsami czekoladowymi świetnie nadają się na słodką przekąskę – dodatkowo możesz wzbogacić ją o kawałki owoców i popijać filiżanką ulubionej herbaty. Najlepsze jest to, że ten deser można zrobić z zaledwie dwóch składników. A jeśli masz w domu dzieci, to gwarantujemy Ci, że przygotowana w ten sposób tortilla na słodko skradnie serca nie tylko prawdziwych łasuchów!

Czego potrzebujesz:

  • 1 opakowanie dużych tortilli z mąki,
  • 12 kostek ciemnej czekolady lub wiórków czekoladowych. 

Przygotowanie:

Mocno rozgrzej patelnię. Umieść placki tortilli pojedynczo na patelni i smaż przez około 30 sekund z każdej strony lub do momentu, gdy te staną się złotobrązowe.

Posyp kilka czekoladowych kostek czekolady na wierzchu każdej tortilli i zwiń je. Możesz trzymać je w lodówce i podawać, gdy te będą zimne i twarde. 

Rolowane tortille owsiane z czekoladowym smarowidłem

Ta pyszna kanapka z tortilli jest łatwa do wykonania i z powodzeniem można ją dopasować do własnych upodobań i preferencji kulinarnych. Z zaledwie kilku składników możesz zrobić słodki deser, który zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. 

Czego potrzebujesz:

  • 8 dużych tortilli, 
  • 3 łyżki stołowe roztopionego masła,
  • 2 łyżki stołowe jasnego brązowego cukru,
  • 2 łyżki stołowe miodu – 2 łyżki stołowe masła orzechowego lub migdałowego,
  • 4 łyżki stołowe płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki stołowe rodzynek, 
  • 2 łyżki stołowe rozdrobnionego kokosa, 
  •  2 łyżki stołowe mini wiórków czekoladowych, 
  • 2 łyżki stołowe płatków kokosowych.

Przygotowanie: 

Rozsmaruj masło, cukier i miód po obu stronach tortilli. Na wierzchu posyp płatki owsiane i cynamon, a także ułóż kilka rodzynek, wiórki kokosowe, czekoladowe i płatki kokosowe. Tortille złóż na pół i zwiń je jak sushi. Gotowe tortille na słodko trzymaj w lodówce do momentu schłodzenia. Podawaj z herbatą lub kawą.

Jak widać, przygotowanie wyjątkowej i pysznej tortilli na słodko nie musi być wieloetapowym i trudnym do wykonania zadaniem. W rzeczywistości wystarczy odrobina kreatywności kulinarnej i kilka podstawowych i ociekających cukrem dodatków!