Superfoods. Co to takiego?

jagody goji czyli superfoods

Superfoods, czyli w dosłownym tłumaczeniu superżywność to produkty spożywcze, które wykazują ponadprzeciętną zawartość cennych składników odżywczych: witamin, antyoksydantów. Superfoods to artykuły naturalne, nieprzetworzone, przynoszące szereg korzyści zdrowotnych dla organizmu: poprawiają jego stan, dodają energii, wpływają na proces odchudzania. Warto dowiedzieć się więcej na temat superżywności, dlatego to właśnie tej tematyce poświęcamy niniejszy wpis. Zachęcamy do lektury!

Superfoods na świecie

Od zarania dziejów ludzie testują właściwości poszczególnych artykułów spożywczych. Na miano superfoods zasługują jedynie te, które faktycznie wyróżniają się na tle nawet najzdrowszych produktów spożywczych, zostawiając je daleko w tyle w rankingu na najzdrowsze artykuły. Na świecie wyróżniono tym szlachetnym mianem, określeniem wyłącznie kilka produktów. Należą do nich:

  • amarantus;
  • jagody goji;
  • komosa ryżowa;
  • jęczmień zielony;
  • jagody acai;
  • orzechy włoskie;
  • woda kokosowa;
  • chlorella;
  • czystek;
  • nasiona chia;
  • siemię lniane.

Superżywność w Polsce

W Polsce nie pozostajemy w tyle i również mamy nasze własne produkty, które można określić mianem superfoods czy polskim odpowiednikiem, superżywnością.

Do naszych rodzimych przedstawicieli superfoods należą:

  • karczochy;
  • żurawina;
  • czerwona porzeczka;
  • miód;
  • soczewica;
  • śliwka;
  • fasola czerwona.

Dlaczego warto spożywać superfoods?

Zdecydowanie warto włączyć produkty z kategorii superfoods do codziennego jadłospisu nie tylko wtedy, jeśli prowadzimy wyjątkowo zdrowy styl życia. Warto je uwzględnić w diecie, by czuć się dobrze, zyskać energię, dobre samopoczucie oraz by mieć piękną sylwetkę. Część z nich ma bowiem działanie odchudzające!